TRAP

TRAP


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh kepada muslimin serta muslimat yg dikasihi, selamat pagi kepada teman2 yg bukan beragama islam yg di hormati sekalian 😘😍😎...


            Kembali lagi menganggu tidur teman2 dipagi 'adam' ini secara live dari pokok bambu sambil2 di gigit kerengga yg rakus dan gelojoh.. sambil menahan pedih menanggung azab gigitan.. kita berkongsi cerita dan menyelusuri berita seminggu lepas.. ☺


            Pelbagai al-kisah suka duka berlaku sepanjang minggu, dari Larian Obor Sukan Sea ke 29 yg terasa bahang semakin hampir, pelbagai sabitan rasuah yg tak habis2 dari bilis bawak la ke jerung, penderaan kanak2 oleh manusia yg kurang sifat kasih sayang sesama makhluk, kisah karok ngan laki orang.. oppptss 🤐


               Pelbagai jentera dari segenap penjuru telah turun utk masing2 menunjukan keperihatinan serta ambil tau tentang rakyat marhaen ketika ini, minta la apa pun, insyaalah akan dipenuhi dan di realisasikan oleh bangsi hikmat.. ala2 cite Laksamana Do Re Mi.. Wahai bangsi hikmat, kami bertiga ni lapar, dapat makanan org kuli pun jadilah.. pasti nasik arab kambing akan dihidangkan.. 😏


           Bulan yg begitu bermakna, dimana tahun ini genap 60 tahun 'tanah tumpahnya darahku' ini bebas dari penjajah.. malangnya semangat dan keringat yg telah di usahakan oleh 'hero2' terdahulu dipandang sepi.. tiada pun kibaran jalur gemilang di sepanjang jalan mahupun di kawasan perumahan.. yang ada hanya tampalan poster along2 dan ceti2 haram membiak dgn pantasnya seperti cendawan selepas hujan.. 😞


             Minyak mentah dunia pun turun dan harga tidak stabil, tetapi xde lak tanda2 tu kat bumi tercinta ini.. semoga ada harapan dan sedikit perhatian utk kita bernafas dgn lebih sempurna, apa pun kejadian tetap perlu teruskan kehidupan yg semakin menekan dan menyesakan ini.. 😰


            Rabu 9 Ogos 2017 masihi bersamaan 16 Zulkaedah 1438 Hijrah 😃 Cuaca pagi ini agak baik dan bersemangat di sekitar Taman Sentosa Klang Selangor, sari berita ringkas terkini khas utk semua ahli group yg tersayang 💝...


🇲🇾 TERKINI SETEMPAT

================


         ✍🏻 BUDAK lelaki dari Kampung Kampung Kuala, di Samarahan disahkan positif rabies hari ini, pesakit yang berusia tujuh tahun itu disahkan mengidap wabak itu selepas menunjukkan simptom 1 Ogos lalu.


          ✍🏻 GENTING HIGHLANDS: Kementerian Pendidikan bakal membenarkan pelajar sekolah di seluruh negara menggunakan alat peranti kecuali telefon bimbit di sekolah, bermula awal tahun depan.


           ✍🏻 KUALA LUMPUR: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) tidak pernah menggalakkan mangsa rogol, khususnya gadis bawah umur berkahwin dengan pelaku jenayah itu.


          ✍🏻 LIMA buah keluarga di Kampung Bukit Belian, Bukit Rambai, Melaka terjejas akibat banjir kilat berikutan hujan lebat berpanjangan, smlm.


           ✍🏻 KOTA KINABALU: Kerajaan mengambil keputusan membatalkan projek Gula Sabah di kawasan seluas kira-kira 3,200 hektar di Kuala Penyu selepas mendapati tapak projek itu kurang sesuai untuk penanaman tebu, selain tidak cukup luas dari segi pulangan ekonomi.


           ✍🏻 Lelaki warga Arab Saudi lemas selepas terjatuh dari jet ski dinaikinya di pantai berhampiran hotel tempat dia menginap di Tanjong Bungah, Georgetown, smlm.


           ✍🏻 KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan sebanyak 18 kes difteria dilaporkan untuk tempoh 31 minggu tahun ini.


          ✍🏻 KAJANG - Peragut 'lone ranger' akhirnya dicekup di rumahnya di Sungai Kantan, dekat sini, Jumaat lalu, selepas kegiatannya itu dihidu pihak berkuasa.


           ✍🏻 KUALA TERENGGANU: Seorang lelaki dihukum penjara tujuh tahun oleh Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, di sini, selepas didapati bersalah meliwat kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun, Jun lalu.


           ✍🏻 JOHOR BAHRU: Tiga pengarah syarikat kiriman wang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, smlm terhadap 50 pertuduhan berasingan membabitkan pengubahan wang haram berjumlah keseluruhan RM7.8 juta.


           ✍🏻 KOTA KINABALU: Pengusaha ladang di Sabah diminta tidak menembak gajah Pgymy yang memasuki kawasan ladang masing-masing, Pengarah Pusat Lapangan Danau Girang (DGFC), Dr Benoit Goosens, berkata kejadian seumpama itu tidak harus berlaku kerana gajah Pygmy adalah spesis gajah terancam.


           ✍🏻 REMBAU: Lebih 1.13 juta benih udang galah dilepaskan di Sungai Timun, di sini, hari ini, sekali gus mencipta sejarah dalam Malaysia Book of Records (MBR) sebagai pelepasan benih udang air tawar paling banyak di negara ini.


           ✍🏻 ALOR SETAR – Seorang pegawai polis berpangkat Inspektor ditahan kerana didapati berkelakuan tidak sopan di dalam tandas wanita di sebuah pusat beli-belah di sini semalam.


           ✍🏻 KUALA LUMPUR: Program #BolehBincang yang dilaksanakan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sejak Mac lalu berjaya membantu 284,210 peminjam yang disenarai hitam menyelesaikan keseluruhan pinjaman mereka.


          ✍🏻 LELAKI warga emas maut selepas terjatuh perigi dalam rumahnya di Pekan Titi, Jelebu, smlm.


           ✍🏻 KANGAR: Seorang lelaki putus dua jari dan cedera di badan selepas diserang rakannya dengan pisau akibat perselisihan faham di sebuah restoran di Jalan Sarawak, Kuala Perlis di sini pagi smlm.


           ✍🏻 KOTA KINABALU: Sebanyak 16 ajaran sesat atau ajaran salah kerana menyeleweng daripada akidah Ahli Sunnah Wal-Jamaah diharamkan di Sabah berdasarkan fatwa dikeluarkan Majlis Fatwa Negeri Sabah, setakat ini.


           ✍🏻 Kuala Terengganu: Sebuah syarikat jualan langsung tidak berlesen dipercayai mengaut keuntungan RM700,000 selepas memperdaya lebih 20 usahawan di Terengganu berkaitan pembelian mesin layan diri dan mesin pencuci kereta.


           ✍🏻 MERSING: Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar tidak bersetuju dengan cadangan reka bentuk jambatan bagi projek Sistem Transit Rapid (RTS) yang menghubungkan Woodlands, Singapura ke Bukit Chagar, Johor Bahru.


           ✍🏻 KOTA KINABALU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dijangka menahan lebih lima pegawai sebuah agensi kerajaan di negeri ini bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah dan salah laku.


           ✍🏻 LAPAN kilang di Taman Perindustrian KIP, Bandar Sri Damansara, Petaling Jaya hangus dalam kebakaran, jam 2 petang smlm.


          ✍🏻 KUALA BESUT - Seorang penuntut Universiti Malaysia Sabah (UMS) maut selepas bot yang dinaiki bersama 15 pelajar lain terbalik berdekatan muara Kuala Besut, tengah hari smlm.


           ✍🏻 POLIS Diraja Malaysia (PDRM) Kontinjen Selangor menumpaskan sindiket penipuan skim pelaburan cepat kaya dikenali 'Bookcoins' membabitkan kerugian RM2.1 juta dengan tertangkapnya dua lelaki bergelar Datuk Seri dan Datuk di Desa Park City, Kuala Lumpur, 3 Ogos lalu.


           ✍🏻 JABATAN Imigresen Terengganu merampas dua Enforcement Card (E-Kad) palsu daripada dua lelaki warga Indonesia pada operasi dijalankan di sekitar bandar Kuala Terengganu, smlm.


          ✍🏻 FENOMENA air pasang dan hujan lebat mengakibatkan banjir kilat di beberapa kawasan di daerah Muar, smlm.


           ✍🏻 Kuala Lumpur: Cubaan sekumpulan lima ahli sindiket along melarikan diri ke Thailand sebaik mengetahui markas rakan sindiket mereka digempur polis tidak berjaya apabila semua mereka ditahan di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bukit Kayu Hitam, Kedah, Rabu lalu.


           ✍🏻 DUA lelaki cuba memecah mesin juruwang automatik (ATM) namun gagal melarikan wang di bank di Jelutong, Georgetown, smlm.


           ✍🏻 PASANGAN kekasih antara 15 penagih ditahan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Perak dalam serbuan di empat lokasi berasingan sekitar Tanjung Malim, awal pagi smlm.


           ✍🏻 DUA puluh enam motosikal dan dua kereta hangus dalam kebakaran di kawasan parkir sebuah hotel di Jalan Siam, Georgetown, smlm.


🌍 SEANTERO BENUA

================


              🇬🇧 POLIS sedang mengesan lelaki yang menolak wanita hingga jatuh ke laluan bas ketika sedang berjoging menyebabkan wanita berkenaan hampir digilis bas di atas Jambatan Putney, London.

               Rakaman CCTV menunjukkan lelaki itu berlari melepasi seerang lelaki pada 5 Mei lalu, sebelum menolak wanita 33 tahun itu ketika hampir melanggarnya.

               Ketika jatuh, kepala dan tubuh wanita itu memasuki laluan bas namun pemandu bas sempat mengelak daripada meggilis wanita itu.


               🇨🇳 SEORANG lelaki 50 tahun membuat kejutan apabila mesin pengimbas di stesen bas di Duyun, wilayah Guizhou, China, menunjukkan beg dibawanya mengandungi dua tangan manusia, minggu lalu.

                  Menurut South China Morning Post (SCMP), penemuan itu menyebabkan pengawal keselamatan menyangka dia terbabit dalam pembunuhan lalu menahannya sebelum diserahkan kepada polis.

                Lelaki itu kemudian menjelaskan tangan berkenaan milik abangnya yang dipotong tangan oleh pihak hospital selepas terkena renjatan elektrik.


               🇺🇸 ATLANTA: Chantek, antara Orang Utan pertama yang pandai bahasa isyarat, membersihkan bilik dan menghafal jalan ke restoran makanan segera, mati pada usia 39 tahun, smlm.

                Menurut Zoo Atlanta, Chantek, seekor Orang Utan jantan diajar oleh pelatih yang membelanya seperti anak kandung, dirawat kerana menghidap penyakit jantung dan akan dibedah siasat untuk menentukan punca kematiannya.


                🇹🇨 SUVA: Fiji mengusir 77 warga China yang dituduh menjalankan penipuan telefon dan dalam talian yang menyasarkan mangsa di tanah besar China, terbaru dalam satu siri pembanterasan di luar negara yang dirancang Beijing.

                 Penangkapan dan pengusiran besar-besaran itu adalah sebahagian daripada operasi sebulan membabitkan agensi penguatkuasaan Fiji dan China, mengulangi operasi bersama seumpamanya di Indonesia dan Kemboja minggu lalu.


                🇲🇽 MEXICO CITY - MEXICO. Mexico kini berdepan kekurangan vaksin hepatitis B, akibat daripada pengeluaran di peringkat dunia yang dikatakan menghadapi masalah.

              Kementerian berhasrat membeli sejuta dos bagi membantu kanak-kanak di negara itu, bagaimanapun vaksin berkenaan tidak dapat dibekalkan sehingga Disember.

                 Sejuta dos hanya berupaya menampung keperluan satu pertiga daripada jumlah keseluruhan kanak-kanak di Mexico            


📡 TULAR / POPULAR

===============


              🔪 AKIBAT menyuarakan hasrat mahu berkahwin satu lagi, lelaki berusia 55 tahun menerima lebih 15 jahitan selepas ditetak isteri dengan menggunakan pisau pemotong sayur kejadian di rumah mereka di Kampung Manek Urai Lama, Khamis lalu.

               "Ketika kejadian mangsa sedang baring sebelum isterinya bertindak mengambil pisau pemotong sayur di dapur dan terus menetak suami.

                 Gambar kejadian ini menjadi tular di laman sosial Facebook smlm yang mendapat pelbagai reaksi netizen.


               💎 WANITA yang dirakam mencuri gelang di kedai emas di Bangi Gateway, Bandar Baru Bangi, Jumaat lalu, ditahan sehari selepas kejadian dan direman empat hari bermula Ahad lalu.

                Wanita berusia 28 tahun yang juga janda sempat menggadai gelang dicuri di kedai pajak dan mendapat RM6,000.

                 Sebelum ini, tular di Facebook (FB) rakaman kamera litar tertutup (CCTV) wanita melarikan gelang emas yang dianggarkan bernilai RM10,000 di kedai emas di Bangi.


               📽 Filem terbaru arahan Osman Ali, Kau Yang Satu yang ditayangkan di pawagam lebih seminggu lalu, menjadi mangsa cetak rompak apabila dirakam menerusi Facebook live.

                 Filem itu dipercayai disiar seorang penonton dari dalam dewan pawagam dan mendapat 200,000 tontonan serta dikongsi lebih 100,000 pengguna Facebook.

                 Kata Osman, walaupun pemilik rakaman sudah memohon maaf secara terbuka, tindakan tegas tetap diambil bagi mengelakkan kejadian berulang.


                🏍 Selepas Indonesia, tiba pula giliran Malaysia membawa masuk model BMW G 310R. Model sekian lama dinantikan itu akan dilancarkan secara rasmi pada Pusingan Kelayakan BMW Motorrad GS Trophy 2017 Malaysia Asia Tenggara pada hujung minggu ini.

                 Setelah cukup lama dibincangkan, akhirnya BMW G 310R siap hadir buat pengguna yang mahukan jentera dengan cita rasa premium, berprestasi dan ditawarkan pada harga berpatutan. Tentunya kehadiran BMW G 310R pada harga RM 26,900 seunit (di atas jalan tanpa insurans, termasuk GST) bakal meramaikan pasaran naked bike tempatan.


                🎤 PELAKON dan penyanyi Kilafairy, 25, bakal melancarkan single duet bersama penyanyi berdarah Amerika-Jamaica, Sean Kingston hujung tahun ini.

                 Dia yang mesra membahasakan diri sebagai Kila berkata, lagu yang judulnya masih dalam perbincangan itu sudah dirakam di tanah air pada Jun lalu.

                €œProses rakaman lagu hip hop ini hanya mengambil masa sehari sahaja. Satu pengalaman berharga apabila berpeluang berduet dengan penyanyi Amerika Syarikat,€ katanya.


                🍾 Accra: Seorang lelaki Ghana memilih kaedah pelik untuk dikebumikan apabila mewasiatkan supaya keranda berbentuk botol bir kegemarannya digunakan untuk majlis pengebumiannnya.

                 Wartawan Ghana, Saddick Adams memuat naik gambar yang dirakam di majlis pengebumian lelaki yang tidak dinamakan itu kemudian tular di media sosial baru-baru ini.

                   Wartawan berkenaan yang lebih mesra digelar Sports Obama berkata, lelaki terbabit mahu dikebumikan di dalam keranda berbentuk botol bir jenama Star yang menjadi kegemarannya.


⛳ CERITERA ATLET

================


                  ⭐ JOSE Mourinho yakin Manchester United lebih berpeluang mendapatkan khidmat Zlatan Ibrahimovic berbanding AC Milan.

                  Dilaporkan, kini Red Devils sedang bersaing dengan kelab Itali, AC Milan untuk membawa masuk bekas kapten pasukan kebangsaan Sweden itu.

                  Selain Manchester United dan Milan, kelab LA Galaxy turut menyatakan minatnya membawa Ibrahimovic ke Amerika Syarikat.


                  🏄🏻‍♀ PUTRAJAYA: Ratu ski air Malaysia, Aaliyah Yoong Hanifah mampu mencipta kejutan dengan merangkul pingat emas dalam acara jump pada temasya Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017).

                  Keyakinan itu diluahkan oleh Pengurus Pasukan Luncur Air Malaysia, Ahmad Azuddin Arshad.


                 🇲🇾 TIGA juara dunia diberi penghormatan membawa bendera ketika perarakan masuk kontinjen negara ketika acara pembukaan Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017 (KL2017) pada 19 Ogos ini.

                 Atlet terbabit ialah jaguh trek negara Mohd Azizulhasni Awang, ratu terjun Cheong Jun Hoong dan pesilat negara Mohd Al Jufferi Jamari.

                  Pemilihan tiga atlet yang sudah mencipta nama di pentas dunia dilihat mampu membakar semangat atlet negara bagi melakar kejayaan.


               🎪 KUALA LUMPUR: Malaysia bersedia untuk menerima kunjungan ribuan atlet yang bakal beraksi pada temasya Sukan SEA ke-29 dan Sukan Para ASEAN Kesembilan (KL2017) apabila persiapan penganjuran sukan bertaraf antarabangsa itu kini berada di fasa terakhir.


              ⚽ Melaka: Selepas Persatuan Bolasepak Melaka (MAFA) ditukar kepada Persatuan Bolasepak Melaka United (MUSA) pada 2013, pengurusan skuad itu sekali lagi bercadang menjenama badan bola sepak berkenaan buat kali kedua tidak lama lagi.

                 Jika semua berjalan lancar, kali ini MUSA akan dikenali sebagai Persatuan Bolasepak Melaka City (MCFC) yang bersaing dalam Liga Malaysia.


                🏆 UEFA SUPER CUP RESULT: REAL MADRID 2 MANCHESTER UNITED 1..

        

🕌 SOLAT DIWAKTUNYA

=================


KAWASAN SHAH ALAM DAN KAWASAN SEWAKTU DENGANNYA

Imsak :5:42 Subuh :05:52 Syuruk :07:11 Zohor :13:22 Asar :16:40 Magrib :19:28 Isyak :20:40 9 Ogos 2017 masihi

16 Zulkaedah 1438 Hijrah


piloi_hani al_linggi

#repoterataspokok