eHN
Tipsa oss
Kundservice

Talande webb

Sport Han sköt två mål – varav ett med lånad klubba. Supertalangen Alexander Holtz, 17 år, trivdes i sista gruppspelsmatchen i JVM när Slovakien besegrades med 6–2. Nu ser han fram emot mötet med hemmanationen Tjeckien i kvartsfinal.

Dela

Dela

Dela

Kopiera länk

använda våra tjänster godkänner du det.
Du måste vara inloggad för att kunna följa skribenten
Med ett konto kan du följa skribenter och ämnen samt ta del av våra redaktionella nyhetsbrev.
Klicka här för att se våra erbjudanden
Hallands Nyheter är som bäst när du är inloggad. Då kan du följa skribenter, ämnen och ta del av våra nyhetsbrev.
– Det blir kul, mycket folk och bra stämning. Det blir en riktigt bra match och vi ska ta dem, sade Holtz.
Tjeckien slutade fyra i sin grupp efter att ha avslutat med storförlust på nyårsafton mot Kanada, 2–7, inför drygt 8 000 åskådare i Ostravar Arena.
Tjeckien tog fyra poäng i gruppspelet, vann över Ryssland och tog en poäng av USA i måndags. Den poängen gjorde att laget säkrade den sista slutspelsplatsen.
Sverige vann över Tjeckien med 5–1 i en träningsmatch dagarna före JVM.
Det svenska laget säkrade gruppseger för 13:e året i rad i segermatchen mot Slovakien sedan Holtz blivit tvåmålsskytt. Han gjorde både 1-0 och 5-0.
Totalt står han nu på tre gjorda mål i turneringen.
– Det är skönt för självförtroendet, sade han.
Det som stack ut var att han gjorde ena målet med lånad klubba från Luleåbacken Nils Lundkvist.
– Min klubba gick av, så jag var tvungen att låna hans. Det funkade bra, kanske att den var lite för kort, sade Holtz.
Facit med lånad klubba – ett skott och ett mål.
– Ja, det var bra stäm, skrattade han.
Holtz och hans lag bjöd på nyårsfyrverkeri i de två första perioderna då Sverige gick upp i 5–0-ledning.
Men avslutningen på matchen blev trist och toppbacken Rasmus Sandin, Toronto, skadades när han fick en slashing över handen i slutet av matchen. Han är ett frågetecken inför kvartsfinalen.
Den sista perioden blev stökig med ideliga skärmytslingar. Holtz var inte nöjd med slovakernas agerande.
– Jag tycker det är jäkligt onödigt. De håller på med mycket slashingar och mycket gruff efter avblåsningarna. Jag tycker det är starkt av vår kapten (Adam Ginning) att han står upp, sade Holtz om det faktum att lagkaptenen konfronterade Martin Fasko-Rudas som delade ut slaget mot Sandin.
Alexander Holtz var annars nöjd när han sammanfattade Sveriges fyra vinster i gruppspelet som gjorde att den 13 år långa supersviten nu är uppe i 52 raka vinster:
– Skönt att gå från gruppspelet med fyra raka segrar, det stärker självförtroendet för gruppen.
Sverige avgjorde matchen snabbt och gjorde tre mål inom loppet av 4.17 i den första perioden. De två första målen – Holtz och Albin Eriksson – kom inom loppet av 15 sekunder. Det tredje, genom Skellefteås Philip Broberg i numerärt underläge, var turneringens första blågula backmål.
Oskar Bäck och Samuel Fagemo, turneringens skytteligaledare med sex mål, gjorde de två övriga målen.
Kvartsfinaler, torsdag 2/1: Sverige–Tjeckien (Ostrava, 20.00), Kanada–Slovakien (Ostrava, 15.00), Schweiz–Ryssland (Trinec, 12.30), USA–Finland (Trinec, 17.30).
Semifinaler, 4/1 (Ostrava): 15.00 och 19.00.
Medaljmatcher, 5/1 (Ostrava): bronsmatch (15.00), final (19.00).

Hallands Nyheter har funnits sedan 1905.
Ansvarig utgivare: Ulf Niklasson

Adress:
Hallands Nyheter, Box 162, 432 24 Varberg

Telefon: 010-471 52 00

Han sköt två mål – varav ett med lånad klubba.
Supertalangen Alexander Holtz, 17 år, trivdes i sista gruppspelsmatchen i JVM när Slovakien besegrades med 6–2.
Nu ser han fram emot mötet med hemmanationen Tjeckien i kvartsfinal.