Антипасха

Антипасха


Антипасхою називається наступний день після Світлої седмиці. Згадка про святкування Антипасхи є вже у християнських джерелах IV-V століть.

Цього дня Церква згадує два явлення воскреслого Іісуса Христа апостолам. Перше сталося в день Світлого Воскресіння Спасителя, коли Він з’явився десяти апостолам без святого Фоми. Через вісім днів воскреслий Господь знову явився Своїм апостолам, серед яких був і святий Фома.

Під час другого явлення апостол Фома, який сумнівався до цього, зміг особисто переконатися у воскресінні з мертвих Ісуса Христа. Ця подія описується в 20-му розділі Євангелія від Іоанна.

Антипасха звучить незвично тому, що сама приставка «анти» у церковній традиції має дещо негативне забарвлення, бо найчастіше застосовується в слові «антихрист».

Прийнято вважати, що «антихрист» – це той, хто виступить проти Христа, протиставить себе Йому. Але, насправді, антихрист – це людина, яка буде видавати себе за Христа. Сам Господь Іісус про це говорив так: «стережіться, щоб вас хто не звів, бо багато хто прийде в Ім’я Моє, кажучи: “я Христос”, і зведуть багатьох… Тоді, як хто скаже до вас: ото, Христос тут чи отам, – не йміть віри» (Мф. 24, 4-5; 23-24). Тобто антихрист – це той, хто буде намагатися стати не «проти», а «замість» Христа.

Справа в тому, що приставка «анти» вказує на якусь подібність, а не на тотожність. Таким чином, антихрист буде подібний до Христа, але не буде Христом. І природно, в цьому сенсі «анти» носить однозначно негативний відтінок.

Тоді що ж можна сказати про Антипасху? Дослівний переклад назви цього свята на українську мову буде звучати так: «Воскресіння подібне до Пасхи». А в цьому сенсі слово «подібне» має негативний чи позитивний характер? Для того, щоб відповісти на це питання, треба відзначити два моменти.

Перший. Відомо, що весь перший тиждень після Пасхи називається «Світлим». Чому? Тому що у Велику Суботу (день перед Воскресінням) відбувалося хрещення оголошених, які потім протягом восьми днів повинні були ходити в білих, світлих одежах. І тільки у недільний день, через тиждень після Пасхи, вони цей одяг знімали.

Другий момент. Церква вважає, що вся седмиця після Пасхи – це не сім днів, а один день. Час зникає. Ми, віруючі люди, вже тут, на землі, передчуваємо те вічне життя, яке настане після Страшного Суду. Тому тиждень Антипасхи, у символічному сенсі, – це продовження тієї самої Пасхи, того самого дня, в який Воскрес Христос. Він одночасно починає другий тиждень після Пасхи та продовжує саму Пасхальну седмицю. Тобто Антипасха – це перший і восьмий день тижня.

Цей день подібний до Пасхи, і він нагадує нам про те райське блаженство, яке Господь приготував тим, хто любить Його.

Джерело інформації:

https://rivne.church.ua/2023/04/22/nedilya-2-ha-po-pastsi-apostola-fomy-antypaskha/


Прошу молитв за грішного раба Божого Олександра.

Report Page