Бог

Бог


Син Божий в образі людини, Ісуса Христа, Вчителя і Спасителя людства
Образ Бога Творця роботи Мікеланджело, картина «Сотворення сонця та місяця»

Бог або Господь (зі старосл. Богъ — «Благий», «Багатий», себто господар багатьох благ і той, хто ними наділяє) — багатогранне поняття, яким віряни монотеїстичних релігій описують надприродну, верховну, духовну субстанцію або єство. Для послідовників політеїстичних релігій боги — це надприродні істоти з різним ступенем могутності та різними сферами впливу.

Походження слова

Низка вчених і богословів вважає, що слово «Бог» має загальноарійське походження від слова «баха». Ось як пише Михайло Грушевський у своїй праці Історія України-Руси, Т.1, розділ VI. Людність і її суспільний побут:

Дійсно в санскриті збереглось чимало слів на підтвердження цієї теорії — Бгакті, Бгаґаван, Бхаґавата-Пурана та ін.

На думку інших мовознавців воно походить із тевтонського мовного джерела.

Таким чином, у давнину слово «бог» швидше за все просто означало «благий», «багатий», «добрий», «сильний», «впливовий». Очевидно, що в такому випадку богом люди могли називати всі сутності, істоти і явища, які в тій чи іншій мірі впливають на їхнє життя — Сонце (бо воно світить і гріє), Дощ (бо він приносить врожай), правителя (бо він винагороджує) і т. д. Очевидно, що поняття бога в такому розумінні може бути узагальнене на все суще (буття) в цілому. Такі міркування привели до єдинобожжя, віри в те, що існує єдиний Бог, Творець, Сущий, а різні боги — це насправді лише його прояви, іпостасії. У період поширення єдинобожжя у світі у формі єдинобожних віровчень (юдаїзму, християнства, ісламу) для того, щоб сконцентрувати увагу людей на Сущому, всі інші боги називались «язичницькими» (богами частковими, богами язиків — тобто етносів, окремих племен), «поганськими» (богами поган (від давньофр. pagan — селяни), темних, неосвічених чи малоосвічених людей первісно-общинних часів) і т. д.

Назви

Вже в сиву давнину святі і мудреці наголошували на різноманітності імен (або титулів) Бога. Так у Старому Заповіті (торі) Бог найменований багатьма титулами, що виражають Його істоту, діяльність, властивості й атрибути (наприклад, Ел, Еліон, Елоаг, Елогім, Шаддай, Єгова, Саваот), також має власне ім'я Єгова або Ягве. У слов'янських мовах Його називають також Сущим, Всевишнім, Предвічним, Єдиним та ін.

В ісламі існує вчення про 100 основних імен Бога, з яких 99 відомі і виражають різні його ознаки, і лиш одне — таємне, яке за думкою одних богословів не знає ніхто, а на думку інших — знають лише великі святі і праведники (наприклад, такі як біблійний цар Соломон — див. Біблійні імена Бога).

Бог в образі Святої Трійці, у виконанні голландського живописця Яна Вермеєна (1502—1556). Олія, Музей Дель Прада, Мадрид

Біблійне розуміння й визначення Бога

Сутність Бога у Святому Письмі

На підставі Святого Письма — Старого й Нового Заповіту — існує тільки один, живий, правдивий, вічний Бог, Який є споконвічний, безпочатковий, безконечний (нескінченний) та незмінний у Своїм бутті й досконалості, премудрий, всемогутній, всюдиприсутній та всезнаючий Дух (5 Мойсеєва 4:35; Ісаї 44:6; Псальми 89:3; Ісаї 45:5-6; Єремії 10:10; Даниїла 6: 27; Марка 12:29,32; Івана 17:3; Псальми 146:5; 137:2; Дії Ап. 15:18; Приповістей 5:21; 15:3; Псальми 101:28; 138:7-10; Єремії 23:23-24; 1 Тимофія 1:17; Юдеїв 4:13; 1 Мойс. 17:1; Ісаї 45:12; 1 Мойсеєва 1:1-3; Псальми 106:25-29; Наума 1:5; Ісаї 40:26-29; Дії Ап. 17:24-28; Даниїла 4:32; Луки 1:25; Юдеїв 1:3,4; Римлян 1:20; Івана 4:24; 2 Мойс. 33:20; Псальми 18:2; Івана 1:18; 1 Тимофія 1:17; 6:16).

Бог чинить усе за постановою Своєї святої волі на Свою славу як найбільш люблячий, ласкавий, милосердний, довготерпеливий, справедливий, пребагатий на ласку, доброту і правду Отець, Який любить усе Своє створіння, а зокрема Його любов особливо велика до людей; Він прощає їм їхні гріхи, поєднавши (примиривши) світ із Собою в Ісусі Христі (Матвія 5:45,48; 1 Петра 1:15-16; 5 Мойс. 32:4; Ісаї 57:15; Луки 6:36: Пс. 118:37; 97:9; 98:8,9; Якова 5:11; Пс. 85:5; 114:5; Луки 10:30-37; Матвія 9:36 ;14:14; Луки 7:13; Юдеїв 4:15; 1 Івана 4:9-10, 16; Івана 13:1; 14:21; 16:27; 17:23; Римлян 5:8; Ефесян 2:4-10; 1 Тимофія 2:4).

Бог — це надприродна, верховна, духовна субстанція або єство. Він створив Всесвіт — небо й землю; усе, що живе та знаходиться на них, усе видиме й невидиме. Він управляє й керує всесвітом (1 Мойс. 17:1; Йова 36:22, 26, 30-33). Історія виявляє Божу святу, неминучу (обов'язкову, невідмінну) волю у світі, здійснення Його планів і постанов серед людей і через людей. Світ не виник сам із себе й не існував вічно. Бог — це надсутність усіх і всього, Він начало, першопричина всього буття, всіх речей, їхньої діяльності й рушійної сили. Він, вічний у Своїм бутті й перебуванні, є основою та причиною всесвіту, всіх і всього.

Властивості й ознаки Бога

Найважливіші, це всюдиприсутність, всезнання, всемогутність, незмінність, святість, праведність-справедливість, добрість і правда. Перші чотири наведені атрибути є догматичними, решта — це моральні атрибути Бога.

Розуміння християнської церкви

Християнство стверджує, що єдиним правдивим визначенням Бога є біблійне визначення, та посилаються на Святе Письмо для з'ясування найістотніших ознак Бога, Його властивостей, атрибутів та діяльності.

Важливим проривом у християнстві стало вчення про Св. Трійцю, про те, що Бог — єдиний, але люди можуть його бачити і сприймати у вигляді різних проявів (іпостасей) у матеріальному(видимому) і духовному (невидимому) світі, серед яких найважливіші Бог-Отець (Господь і Володар Всесвіту), Бог-Син (Істина-Софія, Любов і Знання-Слово, які воплотилися в Ісусі Христі) і Бог-Дух Святий. Завдання кожної людини вірити і розуміти, що за всіма проявами дійсності є лише один Бог.

Йоанн Дамаскін для розуміння вчення про прояви (іпостасі) наводить порівняння з Сонцем, яке є сонцем; яке людина бачить як світло і яке людина сприймає як тепло.

У християнстві твердиться, що людські органи чуття не можуть повністю й абсолютно збагнути Самого Бога, есхатологічних правд та майбутнього, потойбічного, вічного життя. Цю неспроможність і природоневідповідність людського розуму повністю охопити трансцендентність Бога та Його діл апостол Павло ствердив такими словами: «Чого око не бачило, і вухо не чуло, і що на серце людині не впало, — те Бог приготував був тим, хто любить Його!» (1 Коринтян 2:9). Тому вже з глибокої давнини Божі мужі уподібнювали Бога до людини, приписували Йому фізичні та психічні ознаки, властиві людям, і на основі аналогії, схожості або порівняння пояснювали Божу природу, Його діяльність, властивості й атрибути. Представлення Бога в образі людини, в уособленні різних функцій і явищ та в переносному вживанні різних слів і виразів прийнято в теології називати антропоморфічним поглядом людей на Бога.

Господь Ісус Христос навчає, що Бог — це Дух (Ів. 4:24); і Святе Письмо виразно стверджує, що Бог, як Духовна Істота (Духовне Єство), не є людиною (Ос. 11:9), не має очей, як людина (Йов 10:4), не палає гнівом і не роздратовується (Ос. 11:9), ніколи не кається й не жалкує (1 Самуїла 15:29; 4 М. 23:19), не дрімає й не спить (Псальми 120:4), ніколи не змучується, не слабне, не втомлюється й не виснажується (Іс. 40:28).

Тобто, для християн, антропоморфний спосіб мовлення про Бога зумовлюється передусім неспроможністю й неприродовідповідністю людського розуму та п'ятьох органів чуття (зору, слуху, дотику, нюху та смаку) в інший спосіб пізнати Бога та, по-друге, обмеженістю словника стародавніх євреїв на абстрактні слова, вирази й поняття в ті часи, коли писалось Святе Письмо. Мова праотців конкретна. Євреї вже в глибоку давнину залюбки вживали притаманні їм вислови: «Боже рам'я» замість «Божа сила» чи «потуга»; «Боже обличчя звернене до когось» або «відвернене від когось» замість «Божої симпатії» чи «антипатії» до певної особи; «піднесене обличчя» або «похилене» замість «прощення» чи «непрощення».

За філософічно-теологічними середньовічними поглядами, Тома Аквінський стверджує, що «Бог — це абсолютна правда та причина всього буття (сущого)». Григорій Сковорода навчає, що «першопричиною всього існуючого (всього буття) є Бог, бо Він є причиною всьому, а Йому ніхто. Коли б Бог кимсь чи чимсь зумовлювався (спричинювався), то втратив би Свою Божественність і став би залежним від когось чи чогось іншого. Бог не може втратити Своєї Божественности так само, як ніщо тілесне (матеріальне) не може її набути». Врешті митрополит д-р Іларіон у 20-му сторіччі так схарактеризував Бога: «Першопричина всіх рухів, всього живого є Бог. Матерія складається з протонів, що вічно рухаються. Хто їх рухає? Наука не встановила першопричини. Наука не може створити найменшої й найпростішої живої істоти — черв'яка — ані оживити нікого й нічого».

Єдине задовільне визначення Бога для юдеїв та християн дається в Біблії, а філософські (тобто раціональні) визначення Бога вважаються неповними, з причини трансцендентності Бога. Вважається, що біблійне й задовільне визначення Бога подав Малий Катехизм Вестмінстерського Визнання Віри з 1643 року: "Бог — це Дух безконечний, вічний і незмінний у Своїм бутті (існуванні), мудрості, силі, святості, доброті (милосерді) і правді (Івана 4:24; Йова 11:7,8,9; Псальми 89:2; Якова 1:17; 2 Мойсеєва 3:14; Пс. 146:5; Об'явлення 4:8; 15:4; 2 Мойс. 34:6,7).

Бог в ісламі

Коран стверджує суворий монотеїзм: у Бога немає Сина.

Бог в юдаїзмі

Бог єдиний, він дав Закони які необхідно виконувати. Бог з усіх народів світу обрав єврейський народ, щоб він, прийнявши Одкровення, зіграв центральну роль у справі порятунку людства після пришестя Месії.

Єдинобожжя

Єдинобожжя (монотеїзм) — віра в існування єдиного Бога. Основні напрямки, що підтримують монотеїзм — християнство, іслам, юдаїзм. Інколи до єдинобожжя також відносять окремі напрямки монотеїзму в дхармічних релігіях, а також деякі течії в язичництві.

З точки зору більшості віровчень у складі єдинобожжя, зокрема авраамітичних, віровчення про існування єдиного Бога існує і передається з уст в уста, від покоління до покоління, з часів появи перших людей на нашій планеті, перших чоловіка і жінки (згідно з Біблією, Адама і Єви). Але з тих часів пройшло багато часу і більшість людей відійшли від віри, стали язичниками. Тому на Землі з'явилися Ной, Авраам і його нащадки (старожитні євреї), які утворили першу спільноту вірян, яка повинна була записати, зберігати і передавати Слово Боже усьому людству. В подальшому на основі ідей вищезгаданої спільноти виникли три основні світові напрямки єдинобожжя: християнство, іслам і юдаїзм. Особливістю майже всіх релігій християнства (крім антитринітаріїв) стала віра в Ісуса Христа, як Бога, тобто в те, що Бог явився людям в людській подобі (ідея св. Трійці). Мусульмани вірять в єдиного Бога і в те, що Магомет його пророк і посланник, заперечення християнської ідеї втілення Бога. Особливістю юдаїзму є віра в єдиного Бога, відмова від християнської ідеї втілення Бога і вчення Мухаммада, наголос на великому значенні нащадків Авраама, Ісаака і Якова в історії людства, виокремлення їх на цій підставі в окремий народ у складі людства (богообраність). Разом з тим, в реальному, повсякденному житті як правило особиста віра більшості людей поєднує елементи усіх вищеназваних віровчень.

Багатобожжя

Крішна показує Вішварупу (Всесвітня Форма) Арджуні на полі битви Тханесар.

Багатобожжя (політеїзм) — віра в існування багатьох богів (сутностей, які дають людям блага) з одночасним запереченням ідеї єдиного Творця всього сущого.

Розуміння й визначення Бога у ведах

Див. Згідно з Ведами
Див. також Вішварупа


Report Page