Macam mana nak dapatkan bitcoin (BTC) atau ethereum (ETH)?

Macam mana nak dapatkan bitcoin (BTC) atau ethereum (ETH)?

@mnasirxyz

SenangBit.com

Need to talk to a human now?
JOIN us at
http://senang.club (FREE) !

Meetup SenangBit.com & BitcoinMalaysia.com di Bangsar, Kuala Lumpur
pada Ramadan 1438H (JUN 2017) lalu...



Originally published at https://www.facebook.com/notes/senangbit/macam-mana-nak-dapatkan-bitcoin-btc-atau-ethereum-eth/2011400549087380/ (Friday, 5/5/2017)


INTISARI:-

  1. Pilih, pasang dan gunakan walet tunai/aset digital kripto yang sesuai.
  2. Cara-cara mendapatkan bitcoin/ethereum atau lain-lain tunai/aset kripto:-
  • Minta daripada orang lain atau laman-laman web ‘faucet’
  • Kerja - minta gaji atau bayaran tugasan dalam bitcoin
  • Berniaga - jualkan produk atau perkhidmatan dalam bitcoin
  • Tukarkan dengan matawang lain (RM, USD dan sebagainya)
  • ‘Mining’?


ONLINE SHORTCUTS (dapatkan BTC, ETH, atau lain-lain kripto menggunakan RM sekarang sepantas 15 minit):-

  1. CEX (untuk Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Dash atau Zcash). Bermula US$20 ~ RM80++ melalui kad kredit VISA/Mastercard atau $100 untuk deposit ke bank antarabangsa. Had permulaan deposit maksimum menggunakan kad kredit adalah $300 setiap transaksi (ataupun $1K sehari), tapi boleh ditingkatkan ke $3,000 setiap transaksi ($10K sehari) selepas lengkapkan pengesahan identiti manakala pengeluaran ke kad kredit pula adalah $10K maksimum sehari, dengan had $2K setiap transaksi: https://goo.gl/3y2nAj - UPDATE 25 DISEMBER 2017: Bank-bank Malaysia mula mengenakan caj "cash advance" kepada semua transaksi deposit ke CEX.
  2. Remitano (untuk Bitcoin, Ethereum atau Tether USDT)- belian tak kurang 0.001 BTC / 0.01 ETH (bermula ~RM5 sahaja berdasarkan harga jualan Ether pada 1 JAN 2018, hanya melalui pindahan bank dalam tempoh 15 minit atau deposit ATM dlm masa 2 jam, dan boleh pilih sama ada walet yang disediakan atau terus ke walet lain):
    4.1 Tukar Bitcoin/RM: https://goo.gl/CPSp7Q
    4.2 Tukar Ethereum/RM: https://goo.gl/93jMas
    4.3 Tukar USDT/RM: https://goo.gl/EUjctR
  3. Wall of Coins (untuk tukaran kepada BTC atau DASH), tak kurang RM25, bergantung kepada tawaran bagaimanapun dan memerlukan walet lain - rujuk di bawah): https://goo.gl/X9T8Yq
  4. Localbitcoins.com (juga untuk BTC sahaja, bermula RM50, bayar menggunakan pindahan bank, deposit ATM, Paypal, Steam Gift Card dll. dalam tempoh yang disyaratkan oleh penjual): Contohnya, https://localbitcoins.com/ad/488995/purchase-bitcoin-paypal-malaysia - menggunakan kad kredit melalui Paypal https://localbitcoins.com/ad/475163/purchase-bitcoin-bank-transfer-malaysia - melalui pindah bank serta-merta (instant transfer) atau https://localbitcoins.com/ad/494999/ menggunakan deposit ATM untuk kerahsian pembeli tapi biasanya pada harga lebih tinggi, dan dihadkan tak lebih RM49,999.99 sehari.
  5. Luno (untuk Bitcoin atau Ethereum, bermula RM3 hingga RM40,000 setiap transaksi bayar melalui Maybank sahaja setakat OKT 2017, bermula tak lebih RM 5,000 dengan pengesahan identiti asas, atau sehingga RM300,000 sebulan selepas pengesahan identiti lengkap): https://goo.gl/b6abFH (gunakan kod promosi AZY4Y atau tanya rakan anda bagi mendapatkan bonus RM5 ~ 100+ bit dengan belian terkumpul serendah RM250). Deposit mengambil masa beberapa jam sepanjang hari, 24/7/365. UPDATE 9 NOV 2017: Luno juga menyokong jualan dan belian Ethereum (minimum 0.005 ETH) termasuk tukaran daripada/kepada Bitcoin (minimum 0.0005 BTC). UPDATE 14 DEC 2017: Luno mengalami masalah deposit kerana akaun Maybank dihentikan operasi sehingga dimaklumkan sebaliknya...
  6. Coinhako (untuk Bitcoin atau Ethereum - tukaran tak kurang RM15 hingga RM90,000 sehari, juga melalui Maybank sahaja setakat SEP 2017): https://goo.gl/Uz4PGc - deposit hanya disemak sekitar jam 9 pagi dan 4 petang setiap hari bekerja (Isnin-Jumaat, kecuali cuti am di Singapura). UPDATE 11 JAN 2018: Coinhako telah menghentikan deposit melalui akaun bank Malaysia bermula jam 11:59 malam berdasarkan notis terbaharu.


Atau kalau takut nak menggunakan matawang bernilai, tapi mempunyai kemahiran teknikal, boleh cuba dapatkan beberapa unit "Smart Bitcoin" (SBTC) atau RSK (Rootstock), serta Bitcoin Testnet (BTCt) & Litecoin Testnet (LTCt) yang PERCUMA (tapi tiada nilai dagangan langsung) daripada projek-projek eksperimental berikut:-

  1. RSK untuk SBTC: https://goo.gl/bXCNNW - boleh hantar ke app Jaxx.io
  2. CoinFaucet untuk mBTC (microBitcoin untuk testnet): https://goo.gl/1aTPmY - turunmuatkan aplikasi mudahalih dari https://play.google.com/store/apps/details?id=de.schildbach.wallet_test atau https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mycelium.testnetwallet antaranya.
  3. CoinPayments utk LTCt: https://goo.gl/8vCoRy - boleh hantar ke app Coinomi.com

Baca lebih lanjut untuk keterangan tentang "wallet" tunai digital Bitcoin, Ethereum, Dash, Dogecoin dan sebagainya...


Hari ini, hampir semua orang yang menggunakan komputer atau telefon bimbit pernah dengar tentang bitcoin, antaranya sebagai medium pembayaran (untuk wang tebusan ‘ransomware’ #wannacry):

YBhg Dato' Seri Panglima Salleh Said Keruak, Menteri Komunikasi, Kebudayaan dan Multimedia Malaysia berkenaan ancaman #wannacry: http://www.kkmm.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=11951:&catid=118&Itemid=254&lang=ms

Tapi bitcoin bukanlah sekadar untuk ancaman siber atau aktiviti lain yang menyalahi undang-undang, kerana teknologi yang mula diperkenalkan pada lewat dekad lalu, sama seperti Internet & Web pada awal 90-an, telahpun memberi manfaat kepada puluhan juta orang di seluruh dunia, dengan sumbangan ekonomi ratusan billion dolar setahun, dan bakal mencapai trillion dolar seawal lewat tahun 2017,

Kalau ini pertama kali anda dengar tentang bitcoin, baca di https://www.facebook.com/notes/senangbit/make-bitcoin-great-again/2003539249873510/


Kalau dah kenali Bitcoin (BTC) atau Ethereum (ETH) sebagai unit wang tunai ataupun aset digital berteknologi tinggi yang amat popular dan tak sabar-sabar nak jadi salah seorang daripada warga komuniti penggunanya yang berbilang jutaan orang hari ni, silalah muatturun dan pasangkan aplikasi wallet PERCUMA yang boleh terima bitcoin TANPA CAJ** di telefon pintar atau tablet anda melalui Google Play Store atau iTunes App Store, atau terus akses di Web, contohnya:-

  1. Jaxx.io yang dibangunkan oleh syarikat Decentral di Toronto, Kanada, adalah juga persian aplikasi sumber terbuka (open source) yang menyokong beberapa matawang berasaskan blockchain termasuk Bitcoin, Ethereum, Dash, Augur, Litecoin, Ethereum Classic, ICONOMI, Golem, Gnosis dan Zcash. Jaxx menyokong banyak paling banyak platform termasuk Mac OS, Windows, Google Chrome, Firefox, Chrome, Firefox, Linux, Android (Google) dan juga iOS (Apple): http://jaxx.io (SEPTEMBER 2017: Jaxx telah menambah lebih sedozen aset baharu berasaskan Ethereum melalui kempen 30-hari Jaxx bermula lewat OGOS 2017, dan dijangka menyokong sehingga 100 aset kripto semuanya menjelang tahun 2018)
  2. Coinomi ADALAH perisian aplikasi mudahalih sumber terbuka untuk Android (dan iOS pada masa hadapan) yang dibangunkan oleh Coinomi Ltd yang berpusat di London, UK. Aplikasi ini menyediakan fungsi penerimaan, simpanan dan penghantaran paling banyak matawang dan aset digital yang berasaskan blockchain (Lebih 200 kripto termasuk 100++ token-token popular berasaskan Ethereum, setakat SEP 2017): http://coinomi.com
  3. Imtoken oleh syarikat Consenlab co, Ltd di Hangzhou, China adalah perisian aplikasi sumber terbuka mudahalih yang boleh dikira terbaik di pasaran untuk Ethereum dan token-token berasaskan piawaian ERC20 untuk protokol Ethereum. Imtoken ada untuk kedua-dua iOS dan Android dan boleh dimuatturun dari http://token.im.

PREMIUM: Sekiranya anda tak kesah untuk akses hanya menggunakan komputer, walet terbaik dan selamat adalah peranti fizikal dengan ciri-ciri keselamatan maksimum seperti Ledger, Trezor dan Keep Key. Dengan menggunakan peralatan sebegini, anda tidak terdedah kepada virus atau perisian tertentu yang boleh menggodam "private key" perisian walet di komputer anda. Malah, penggunaan "hardware wallet" adalah amat digalakkan sekiranya anda bercadang untuk menyimpan aset-aset kripto bernilai besar. Pilihan paling mampu milik, yang juga menyokong paling banyak kripto hari ini adalah Ledger Nano S, yang boleh didapat semurah bawah RM400 dan boleh digunakan untuk akses aplikasi-aplikasi seperti berikut di Mac/Windows/Linux:

Aplikasi yang disokong oleh Ledger Nano S/Blue

Pembelian peranti Ledger Nano S (atau yang lebih canggih, Ledger Blue), boleh dibuat terus daripada syarikat pengeluar di Peranchis untuk penghantaran melalui gudang di Hong Kong atau melalui wakil-wakil jualan tempatan: https://goo.gl/EjTiqC

Setiap transaksi perlu pengesahan manual menggunakan peranti tambahan untuk keselamatan maksimum aset kripto anda di blockchain.


Tidak perlu sebarang pendaftaran identiti untuk Jaxx, Coinomi atau imToken, mahupun peranti Ledger, Trezor atau KeepKey - pastikan anda fahami cara-cara untuk buat 'backup' agar terus dapat akses tunai kirpto anda sekiranya hilang atau rosak peranti anda.

** Sekiranya anda hantar bitcoin dalam unit kecil kurang daripada yuran (rangkaian blokrantaian) untuk menerima bitcoin, misalnya 20,000 satoshi (0.0002 BTC) untuk Luno atau Remitano, penerima akan mendapat sifar selepas ditolak yuran tersebut!





Dah pasangkan aplikasi yang disukai, begini beberapa kaedah untuk mendapatkan bitcoin, percuma atau dengan kos harga pasaran:-


1. MINTA DARIPADA ORANG LAIN

a. DENGAN BEKERJA (separuh atau sepenuh masa) ATAU BERNIAGA (menjual produk/perkhidmatan):

Minta gaji, atau bayaran kerja anda mahupun bayaran untuk jualan produk dalam matawang Bitcoin.

Ini adalah cara yang paling mudah untuk mendapatkan banyak unit-unit bitcoin, samada beberapa BTC ataupun sekadar jutaan satoshi dengan cepat setiap hari.

Carilah rezeki yang halal dengan bekerja atau berniaga, dan bukannya hasil yang gharar, syubhah atau maisir, berunsurkan riba atau perjudian misalnya. Gambar hiasan dari http://www.coinbuzz.com

Bolehkah menerima bitcoin untuk jualan?

Bukankah Bank Negara Malaysia (BNM) menyatakan bahawa bitcoin bukanlah matawang yang diiktirafnya untuk diperlakukan sah di Malaysia? (Rujuk http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=...)

Ketidakiktirafan bitcoin sebagai matawang oleh BNM sebenarnya tidak bermakna penggunaan matawang lain dalam negara adalah melanggar undang-undang. Contohnya, anda sah termasuk menurut hukum syarak atau panduan mualamat Islam untuk berjual beli menggunakan wang emas dan perak, atau matawang asing dolar AS mahupun rupiah Indonesia, selain menggunakan mata-mata kredit melalui kad loyalti Bonuslink, Mesra Petronas dan TESCO serta Maybank Treatpoints misalnya untuk ditebuskan kepada produk di kedai-kedai yang menerimanya.

Cuma, undang-undang sedia ada melarang anda menyimpan matawang asing melebihi nilai RM 250,000. Dan pihak kastam juga mengeluarkan panduan bahawa anda tidak dibenarkan membawa masuk atau keluar negara, matawang berjumlah lebih US$10,000 tanpa pengisytiharan dan kelulusan awal. Anda ada wang sebanyak itu dalam bentuk kertas atau syiling?

Larangan had matawang asing juga bukanlah kerana pihak kerajaan tidak membenarkan anda menyimpan wang sendiri, atau memaksa anda menyimpankan wang-wang kertas yang anda ada di bank-bank komersial dan koperasi yang diluluskan kebenaran beroperasi sahaja. Ia lebih kepada menjaga keselamatan anda dan keluarga sendiri juga, selain untuk memastikan tidak berlaku ketidakstabilan matawang RM seperti yang pernah berlaku pada tahun 1997 dan beberapa insiden matawang lain.

UPDATE: Bank Negara Malaysia sedang “kaji wang digital”:


Liputan akhbar Harian Metro pada 5 OKTOBER 2017, tentang penerimaan Bitcoin di warung Nasi Kerabu di Kelantan, serta komen oleh Gabenor Bank Negara yang sedang menyediakan draf garispanduan penggunaan kriptokurensi.


Tapi, bukankah bitcoin matawang asing?

Ya, bitcoin adalah matawang yang dicipta oleh makhluk asing atau daripada orang yang datang dari masa hadapan.

- Andreas M. Antonopoulos, penceramah terkenal “Internet of Money” & penulis buku teks pengajian universiti, “Mastering Bitcoin”

Walaupun bitcoin besar kemungkinan tidak dicipta oleh warganegara Malaysia, atau nama pillihan pencipta/kumpulan penciptanya bukanlah “Satoshi Nakamoto” tapi “Hang Jebat” atau “Sam Seng” mungkin, bitcoin bukanlah matawang (negara) asing, kerana tiada kerajaan atau mana-mana bank pusat yang mengawalnya.

Bitcoin tidak mempunyai sempadan kenegaraan, sama seperti Internet yang anda guna hari ini! Bitcoin juga boleh ‘diterbitkan’ dari dalam negara melalui operasi ‘mining’ dan lain-lain kaedah tanpa melanggar undang-undang mana negara - rujuk kaedah ke-3 mendapatkan bitcoin.

Jadi bolehlah saya jual karipap atau nasi lemak, atau mengenakan caj tumpangan #GrabMY atau Uber dan sewaan rumah saya melalui Booking.com dan sebagainya serta jualan melalui Mudah.my atau eBay Malaysia menggunakan bitcoin?

Ya, contohnya, penulis sendiri menerima bitcoin dan matawang digital lain untuk khidmat pendaftaran nama domain dan penghosan awan web, serta konsultasi yang ditawarkan oleh syarikat miliknya: http://1oasis.net

Ada banyak lagi perniagaan di Malaysia yang berbuat sedemikian, misalnya seperti yang disenaraikan di laman-laman web berikut:-

  1. http://bitcoinmalaysia.com/2014/07/20/list-of-bitcoin-accepting-merchants-in-malaysia/
  2. http://ringgitohringgit.com/spend-bitcoins-in-malaysia/
  3. https://www.luno.com/blog/en/post/spend-bitcoin-in-malaysia

Malah ada ratusan ribu kedai di merata dunia terutamanya Jepun dan Amerika Syarikat serta negara-negara Eropah yang menerima bitcoin sebagai kaedah pembayaran. Dilaporkan, pentadbiran negara Rusia dan India serta beberapa negara lain termasuk di Afrika akan menerima bitcoin sebagai kaedah pembayaran yang sah di negara masing-masing. Jadi, jangan terkejut kalau ada pemimpin kerajaan Malaysia atau pimpinan tertinggi BNM akan mengeluarkan kenyataan positif berkenaan penggunaan bitcoin untuk urusniaga harian, dalam masa terdekat.

Gambar dari Malay Mail Online terbitan 7 JANUARI 2017: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/despite-proton-saying-no-to-bitcoin-dealer-insists-will-keep-taking-cryptoc


Kerja untuk dapatkan bitcoin?

Kerja yang dimaksudkan bukanlah menonton iklan di laman-laman web ‘faucet’ berjam-jam setiap hari sampai mengantuk, dan menerima bayaran dalam unit-unit satoshi (sepersejuta BTC) yang bernilai beberapa sen setiap jam, atau berkupang-kupang sahaja sepanjang hari.

Tapi kerja betul menggunakan ilmu dan kemahiran yang anda ada, secara sambilan melalui Internet...

Ada banyak laman-laman web yang menyediakan tugas-tugas kecil yang mengambil masa beberapa jam atau beberapa hari untuk disiapkan bagi mendapatkan bayaran antara beberapa dolar hingga ribuan dolar setiapnya. Lumayan tu!


Kalau anda tidak tahu langsung bagaimana bermula berniaga atau berkerja secara online atau memerlukan bantuan latihan awal misalnya, anda boleh daftar untuk sertai program eUsahawan MY atau Pusat Erezeki yang dianjurkan oleh agensi kerajaan My MDEC, entiti di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia, KKMM. Badan-badan lain seperti New Entrepreneurs Foundation (Yayasan Usahawan Baru), Institut Keusahawanan Negara dan MaGIC Cyberjaya serta program 1METOfficial oleh Kementerian Kewangan Malaysiajuga menyediakan latihan untuk pemilik-pemilik perniagaan atau syarikat permulaan.

Anda tak digalakkan menyertai program-program pemasaran berbentuk skim “ponzi” atau rantaian piramid, mahpun “kutu” yang mana memerlukan yuran penyertaan (atau derma), dan/atau pelaburan tertentu walaupun sekecil RM10 ~ 0.002 BTC misalnya, kerana program-program seperti ini biasanya tidak tahan lama, dan apabila ia mula berhenti membuat bayaran “keuntungan” kepada peserta, anda mungkin akan kehilangan kawan, atau pertalian saudara!

Berhati-hati apabila diajak menyertai program-program sebegini walaupun penganjurnya adalah sebuah yayasan, koperasi, atau kelab berdaftar dengan Jabatan Pertubuhan (ROS) atau Suruhanjaya Koperasi (SKM), mahupun syarikat dengan sijil atau surat kelulusan program pemasaran KPDNKK mahupun jika ahli-ahlinya adalah orang kenamaan VIP atau artis popular dengan gelaran Tan Sri, Dato’ dan sebagainya, juga tuan Ustaz, Haji, Dr, Profesor, Ir. dan lain-lain.

b. DAPATKAN SECARA PERCUMA:

Minta sedikit daripada rakan atau kenalan, selain melalui kempen oleh pihak-pihak tertentu, misalnya daftar di http://senangbit.com atau ikuti di laman web SenangBit dsbnya: contohnya, pemberian rawak seperti di https://www.facebook.com/SenangBit/...

Penulis sendiri mendapatkan unit kecil ratusan bit yang pertama daripada rakan kenalan secara percuma, dan selepas itu, mendapatkan unit-unit kecil daripada beberapa syarikat lain, juga secara percuma, sebelum membelanjakan duit untuk membelinya.

Contoh syarikat yang memberikan bayaran untuk mencuba aplikasinya dan menjawab soalan-soalan tertentu adalah melalui laman web dan aplikasi 21.co - malah anda boleh menerima bayaran sekiranya menerima soalan daripada orang ramai. Contohnya, anda boleh mengajukan soalan yang memerlukan jawapan segera kepada penulis di https://earn.com/nasirxyz - dengan cuma membayar serendah $1 setiap soalan yang dijawab. Malah jika anda seorang profesional seperti peguam atau konsultan bidang-bidang tertentu, anda boleh mengenakan caj sehingga $100 setiap soalan! Pendapatan yang diterima akan disimpan dalam unit BTC, dan boleh dihantar ke mana-mana wallet pilihan anda. OK, ini dah macam kerja, sebab masa anda bukan percuma - tapi kalau nak dikirakan $1 - $100 sebenarnya adalah yuran sosial, sebab kalau konsultasi bersama eksekutif atau konsultant tertentu (seperti penulis), anda perlu membayar antara RM 1,000 - RM 10,000 sehari, ataupun RM100-RM1,000 sejam.

Mudah kan?

Contoh peraduan dengan hadiah bitcoin yang di anjurkan syarikat BTCC mempromosikan aplikasi Mobinya sepanjang APRIL 2017 - melalui http://twitter.com/btccmobi

Dan kalau anda ada banyak masa, tiada halangan kalau nak juga cari “faucet” dan program-program yang memberikan bits percuma dalam jumlah-jumlah kecil, atau peluang menangi peraduan lain tapi AWAS: anda mungkin akan terpaksa menonton banyak iklan yang pelik-pelik, termasuklah yang tak berapa menyelerakan seperti ajakan pelaburan ponzi atau perjudian, tapi kalau nak belajar juga sendiri, silakan... Orang (saya) selalu kata “sikit-sikit bit, lama-lama jadi BTC”.

Imej hiasan dari http://whatisbitcoins.com/what-is-bitcoin-faucet

2. TUKARKAN DENGAN MATAWANG LAIN, MISALNYA MENGGUNAKAN RINGGIT MALAYSIA (MYR) ATAU DOLAR AMERIKA (USD)

Mesin, orang, atau syarikat?
  1. PALING SENANG, JIKA ADA/DEKAT: Di Bitcoin Teller Machine (BTM) seperti yang disenaraikan oleh di https://coinatmradar.com/country/129/bitcoin-atm-malaysia - hanya ada di dua setakat 5 MEI 2017, Pinkexc di Ipoh, dan satu lagi di Batu Caves, sekiranya beroperasi - sila hubungi operator terbabit dulu jika anda teruja nak pandu dari jauh semata-mata kerana nak mencuba khidmat mesin sebegini, sama ada ingin mendapatkan bitcoin, ataupun menukarkan bitcoin anda kepada wang kertas di negara terbabit. Penulis teringat semasa tahun 80-an, kena naik bas untuk ke ATM terdekat Bank Simpanan Nasional (BSN), Jalan Macalister, Penang, untuk mencuba kad GIRO yang baharu.
Gelagat pengguna BTM di Ipoh: https://www.instagram.com/pinkexcbitcoin

Yuran yang dikenakan biasanya antara 5-10% daripada kadar tukaran berpandukan XE.com. Ada ribuan BTM seperti ini di seluruh dunia termasuklah di Singapura, tapi hampir 95% adalah di negara-negara Amerika Utara dan Eropah. Setiap hari, ada beberapa BTM baharu dipasangkan kalau menurut statistik di https://coinatmradar.com/charts/#growth

2. AGAK SENANG DAN SELAMAT - Menggunakan khidmat penukaran online seperti:-

2.1 Luno (syarikat yang berpusat di Singapura, dengan anak syarikat di Malaysia, Bit X Sdn Bhd) yang menyokong pindahan tunai online melalui bank tempatan Maybank : https://goo.gl/b6abFH


[[ Jemput guna kod promosi AZY4Y jika membeli bitcoin menggunakan Luno untuk dapatkan bonus bitcoin bernilai RM5 (sekitar 300-600 bit setakat MEI 2017), dengan belian terkumpul tak kurang RM250 ]]


2.2 Coinhako (juga berpusat di Singapura, dengan anak syarikat di Malaysia, Chako Global Sdn Bhd) yang menyokong pindahan tunai juga melalui Maybank: https://goo.gl/Uz4PGc

Untuk Luno , yuran yang dikenakan adalah antara 1 - 5% harga pasaran komunitinya. Had tukaran adalah bermula RM5K (maksimum), sehingga RM300K sebulan, bergantung kepada tahap pengesahan identiti . Untuk menghantar bitcoin ke wallet lain, mahupun menerima bitcoin dari wallet selain Luno, ada yuran rangkaian tak kurang 200 bit, yakni sekitar RM6++ pada nilai BTC bulan NOV 2017). Pengeluaran RM ke bank dikena caj 10 sen sahaja.


Coinhako pula mengenakan yuran 0.9% untuk setiap tukaran RM ke BTC atau ETH atau sebaliknya, dengan had tukaran sebanyak RM90,000 sehari. Coinhako mengenakan caj sebanyak 0.001 BTC atau 0.005 ETH untuk penghantaran keluar unit-unit bitcoin atau ethereum, dan pengeluaran RM ke bank dikenakan caj sebanyak RM6 setiapnya. Tiada caj untuk sebarang deposit.

Walaupun kedua-dua syarikat di atas adalah saranan ramai hari ini kerana khidmat yang agak mudah dan cepat, hendaklah berhati-hati sekiranya ingin membuat transaksi besar atau terlalu kerap, kerana syarikat BitX Sdn Bhd dan Chako Global Sdn Bhd sendiri pernah mengalami masalah perbankan di Malaysia lewat tahun lalu, selain beberapa syarikat exchange lain seperti dan CoinBiz yang tidak lagi menyokong deposit/keluaran ke unit matawang Ringgit Malaysia melalui bank di Malaysia. Masih belum ada regulasi dalam negara untuk transaksi jualbeli atau penggunaan bitcoin setakat hari ini (SEP 2017).


Selain itu, Syarikat Xapo dan Wirex antaranya juga menerima bayaran melalui bank, tapi anda perlu membayar yuran pindah wang antarabangsa ke bank syarikat terbabit.


Ada beberapa lagi syarikat swasta tempatan lain yang menawarkan khidmat langsung tukaran Bitcoin dengan RM melalui laman web masing-masing, platform-platform media sosial atau melalui pusat-pusat tukaran - sila pastikan syarikat betul-betul operasi sebelum membuat sebarang pembayaran.

Urusniaga tukaran matawang termasuklah Bitcoin adalah tidak digalakkan secara individu terutamanya dengan orang yang tidak dikenali kerana ada banyak kes penipuan, yang sukar dibawa ke pengadilan undang-undang kecuali ada rekod jelas bertulis misalnya. (WHATSAPP & TELEGRAM misalnya adalah bukan rekod yang baik untuk perundangan kerana dianggap tanpa 'tandatangan' digital!)


3. SENANG TAPI PERLU BANYAK MEMBACA UNTUK PASTIKAN SELAMAT: Menukarkan matawang dengan orang lain yang anda kenali, atau melalui pusat tukaran terbuka seperti di:-

  1. Localbitcoins.com : https://goo.gl/ZVKhNR
  2. Wall of Coins : https://goo.gl/nXupzt
  3. Remitano: https://goo.gl/CPSp7Q

Berlatihlah dengan membuat transaksi-transaksi kecil dahulu, dan fahami kaedah-kaedah keselamatan dalam berurusan dalam platform terbuka seperti ini. Bagaimanapun, penggunaan khidmat ‘escrow’ adalah sesuatu yang membolehkan anda tidur lena, berbanding berurusan secara terus dengan sesiapa tanpa pengantara. Sekiranya ingin membuat transaksi secara bersemuka, pilih tempat yang selamat seperti berdekatan bank atau di ‘airport’ (ataupun “bandara” kata orang seberang), yang mana ada kamera keselamatan dan sebagainya.


LocalBitcoins dioperasikan oleh syarikat yang berpusat di Helsinki, Finland, dan Remitano pula beralamat di (Kepulauan) Seychelles tapi beroperasi di Vietnam dan/atau Nigeria. Wall of Coins dioperasikan oleh syarikat Genitrust, Inc berpusat di Sarasota, Florida.


4. SENANG & SELAMAT TAPI KOS TINGGI: Membayar untuk Bitcoin atau matawang kripto lain menggunakan kad kredit atau debit VISA/Mastercard dalam USD atau Euro seperti di Changelly (antara $50 hingga $5,000): https://goo.gl/1vLDHT atau Coinmama (dengan had bermula $150 hingga $1 juta!): https://goo.gl/ro6zQv


Selain itu, sekiranya anda telahpun mendapatkan kad debit VISA/Mastercard melalui aplikasi Mobi atau puluhan lagi penyedia perkhidmatan yang sama termasuklah Wirex dan Xapo anda boleh mendaftarkannya di PayPal, dan mengeluarkan dana dari Paypal ke kad anda, tapi ada caj yang agak tinggi yakni US$5 setiap tansaksi pengeluarang seperti yang diwartakan di https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_display-withdrawal-fees-outside


Wirex mempunyai wakil sokongan di Malaysia, yakni Suraya melalui laman khas Wirex Malaysia. Anda boleh mendapatkan diskaun 25% jika memesan kad plastik yang ditawarkan pada kos $17 ~ 0.0117 BTC (5/5/2017) melalui link seperti ini: https://goo.gl/Ys8cAH

Founder SenangBit.com (kanan sekali) bersama Dimitry Lazarichev, pengasas bersama Wirex Limited (UK) dan Suraya Zainudin, Country Manager Wirex Malaysia ketika acara Bloktex di Kuala Lumpur baru-baru ini.

NOTA: Yuran pembelian bitcoin menggunakan kad kredit agak tinggi antara 10% hingga 40%. Changelly berpusat di Prague, Republik Czech, dan Coinmama beralamat di British Virgin Islands. Wirex pula berpusat di London, UK, Xapo di Zurich, Switzerland dan Mobi di Shanghai, China.

Pastikan keselamatan wang dan diri ketika berurusniaga di mana-mana. IMEJ HIASAN dari cex.io

3. MINING (melombong?)

Tak perlu topi keselamatan, atau sut khas untuk masuk bawah tanah, atau beli dulang macam nak cari arang batu, atau galian emas dan sebagainya.

Hanya perlu pasangkan perisian-perisian “miner” dan jalankan dengan sendirinya, samada di komputer peribadi (sebagai hobi), atau dengan peralatan khas yang dibeli khas untuk operasi ini. Atau mungkin melanggan khidmat-khidmat tertentu yang ditawarkan.

Antara aplikasi paling senang untuk menyumbangkan sumber komputer anda untuk mendapatkan ganjaran matawang kripto adalah Minergate: https://goo.gl/x1SkfO

- hasil dalam unit-unit kecil matawang seperti Monero, Bytecoin, Dashcoin dan Quazarcoin boleh ditukarkan kepada matawang atau aset digital lain termasuk Bitcoin, Ethereum, Dash, Ripple dan Zcash menggunakan khidmat Changelly atau Shapeshift.io selain di pusat-pusat dagangtukar lain.

Aplikasi mining juga biasanya disediakan oleh penganjur matawang terbabit atau hos mining pool selain Minergate, contohnya, AntPool, Slush’s Pool, BTC.com, BitMinter, GHash.IO, P2Pool, F2pool bitcoin Cloud mining dll.

Penulis hanya berpengalaman mencuba mining menggunakan Minergate dan lain-lain menggunakan aplikasi komputer untuk Litecoin, Monero, Bytecoin dan Diginote, jadi jangan pula tanya soalan pelik-pelik tentang spesifikasi atau harga perkakasan untuk mining, tapi ada kenal beberapa rakan yang pakar, jadi mungkin mereka akan dijemput menjawab soalan-soalan berkenaan.

Contoh operasi "mining" di China seperti yang dijurnalkan di http://www.coindesk.com/my-life-inside-a-remote-chinese-bitcoin-mine

Dan jangan mimpikan untuk dapat hasil berjumlah RM ratusan atau ribuan sebulan dengan kaedah ini, kecuali jika anda membelanjakan sejumlah besar untuk peralatan khas, dan kos tenaga elektrik atau yuran langganan syarikat yang menyediakan perkhidmatan “perlombongan awan” (cloud mining) kerana hasil setiap komputer biasa mungkin hanya RM1-2 sebulan!


Justeru, kaedah ini tidak digalakkan kepada ramai kecuali untuk tujuan hobi atau pembelajaran, selain jika anda ada modal besar dan berhasrat untuk menjerumuskan diri dalam perniagaan atau pelaburan berisiko tinggi ini.

Contoh aplikasi mining yang senang dipasang di telefon Android: https://goo.gl/x1SkfO - AWAS: telefon atau komputer anda akan panas, dan bateri akan cepat kering, serta risiko untuk telefon/komputer anda rosak jika dibiarkan beroperasi tanpa henti untuk jangkamasa yang lama. Lebih sesuai untuk peranti lama yang bulan lagi untuk kegunaan utama anda.

Itu saja dulu.

Kita akan sambung pula di mana nak belanjakan bitcoin anda pula dalam nota berikutnya... atau baca tentang “Perlukah bitcoin kalau saya bukan peniaga ataupun dah cukup pendapatan pun...”: https://www.facebook.com/notes/sena...

Semua orang masih boleh jadi Jutawan Satoshi hari ini... (selain jutawan matawang Rupiah Indonesia atau Dong Vietnam misalnya :D)
Ada pertanyaan atau nak kongsikan pengalaman sendiri?

Nak sembang dengan ratusan rakan-rakan lain tentang topik ini? Sertai grup TELEGRAM di https://t.me/senangclub - TIP-tip PERCUMA setiap hari!

@mnasirxyz